Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Leren

Een goede opleiding helpt je aan een eigen inkomen. Daarmee kun je financieel onafhankelijk worden en aan een goede toekomst werken. Het jongerenloket Deventer zoekt samen met jou naar een opleiding die bij je past. Je eigen ambities en doelen zijn daarbij leidend. Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij je past, dan kunnen wij jou helpen een keuze te maken voor een opleiding.

Veel jongeren volgen, na het behalen van het VMBO-diploma, een beroepsopleiding in het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). Alle MBO-opleidingen en ROC’s vind je op www.roc.nl. Bij veel opleidingen in het Middelbaar Beroepsonderwijs kun je kiezen tussen BOL en BBL. In Deventer, Apeldoorn en Zutphen vind je www.aventus.nl.

Spreekuur

Het spreekuur van het Jongerenloket is op afspraak.

Tijd: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 11.00 uur.

Locatie: Deventer Werktalent aan de Kamperstraat 40.

BOL (beroepsopleidende leerweg)

Je gaat de hele week naar school, afgewisseld met stages. Ben je 16 of 17 jaar? Dan betaal je alleen een bijdrage aan school (de studiekosten). Als je boven de 18 bent, kun je studiefinanciering aanvragen. Je betaalt naast de studiekosten ook lesgeld.

BBL (beroepsbegeleidende leerweg)

Dit is een combinatie van leren en werken. Je gaat één dag in de week naar school. De rest van de week (minimaal 24 uur) werk je. Je hebt een leerwerkplek en je werkgever betaalt je salaris. Voor een BBL-opleiding kun je dus geen studiefinanciering aanvragen. Een leerwerkplek kun je vinden bij een erkend leerbedrijf. Kijk eens op: www.stagemarkt.nl

Kijk ook op: www.rocaventus.nl

HBO (Hoger Beroeps Onderwijs)

Heb je een MBO niveau 4, HAVO of VWO diploma? Dan kun je een HBO opleiding volgen. Ben je 21 jaar of ouder en wil je een HBO opleiding volgen maar heb je geen van bovenstaande diploma’s, dan kun je bij de meeste HBO scholen een toelatingstoets doen. Rond je deze af op het gewenste niveau, dan kun je alsnog een HBO opleiding volgen. HBO is er in voltijd, deeltijd en als duale opleiding. Voor meer informatie kijk op: http://saxion.nl

WO (Wetenschappelijk Onderwijs)

Na het behalen van je HBO of VWO diploma kun je een WO opleiding gaan volgen. Aan dertien universiteiten in Nederland kun je een WO opleiding volgen. De meeste opleidingen duren 4 jaar, enkele wat langer omdat dit voor sommige beroepen noodzakelijk is.

Natuurlijk kan een jongerencoach je ook verder helpen.